Skip to main content

Magyarországon folytatódik az SSC-k, BSC-k, azaz az üzleti szolgáltatóközpontok növekedése. Annak ellenére, hogy a régiós verseny egyre szigorúbbá válik, és nehéz pontosan meghatározni, hogy mely cégek tartoznak ebbe a kategóriába, a magyar szolgáltatóközpontok összesen mintegy 100 000 embert alkalmaznak, ami jelentős tényező a munkaerőpiacon. Megvizsgáltuk, hogy a BBJ Book of Lists kiadványa szerint jelenleg kik a legnagyobb szereplők

A korábbi SSC-k, vagyis a Shared Service Centerek egyre inkább átalakulnak BSC-kká, azaz a Business Service Centerek válnak belőlük, amelyek gyakran régiós vagy akár globális kiszolgáló központok egy multinacionális vállalatnál. Ezekben a központokban egyre inkább a magas hozzáadott értéket jelentő feladatok kapnak nagyobb hangsúlyt, ezért általában jól képzett és több nyelvet beszélő munkatársakat keresnek, legyenek azok pályakezdők vagy tapasztalt munkavállalók. A szektor általában nehézségekkel szembesül a munkaerő toborzása terén, mivel olyan háttértevékenységet végeznek, amelyre nehezebb jó munkáltatói márkát építeni, mint amikor egy jól ismert terméket népszerűsítenek. A közvélemény általában nincs tisztában azzal, hogy a népszerű nagy márkák termékei nem jöhetnének létre ezeknek a központoknak a működése nélkül, amelyek az adott cégek működését támogatják.

A legnagyobb

Az SSC-kben 2022 augusztusában dolgozó alkalmazottak számát tekintve jelenleg a Deutsche Telekom IT Solutions a legnagyobb központ Magyarországon, 5117 alkalmazottal. A vállalat megőrizte első helyét és továbbra is a lista élén található. A cég 2021-ben 73,5 milliárd forint árbevételt ért el, és Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden is rendelkezik központokkal, ahol nemzetközi ügyfelek számára biztosítanak rendszerintegrációs és üzemeltetési szolgáltatásokat.