Skip to main content

A BSS (Business Services Sector) nem csupán egy cégnek, hanem egy egész szektornak a rövidítése.

Ebben a szektorban számos multinacionális vállalat megtalálható, legyen az akár autógyár, telekommunikációs vállalat, elektronikai cég, vagy bank, de mindegyik szervezetnek vannak olyan üzleti és támogató funkciói, mint például a HR, pénzügy, marketing, sales, beszerzés vagy IT. Ezeket a funkciókat valamennyi multinacionális vállalat egy úgynevezett üzleti szolgáltató központba helyezi, ahol elkülönülve ugyan, de párhuzamosan folynak ezek a támogató tevékenységek.

Magyarországon ma több, mint 156 régiós és globális üzleti szolgáltatóközpont működik, akik több mint 70.000 főt foglalkoztatnak.

A munka nyelve az angol

A szektorban alapvető elvárás az angol nyelvtudás, de sokszor egy második idegen nyelv ismeretére is szükség van. Az idegen nyelvek napi szintű használatát nemcsak a munka jellege indokolja, hanem sok esetben a csapatban dolgozó külföldi kollégákkal és ügyfelekkel is az angol a közös nyelv.

Hogyan dolgozunk?

A különböző országokat támogató, azonos szektorban/munkaterületen, vagy ugyanazon ügyfélhez dedikált kollégák kisebb-nagyobb csapatokban dolgoznak, így egy dinamikus munkakörnyezetben van lehetőség belelátni egymás hétköznapjaiba.

Támogatott nyelvek a BSS szektorban

Egy-egy multinacionális vállalat számos leányvállalattal rendelkezik világszerte.

A BSS szolgáltatók 40%-a globális vállalat, melyből 65,5%-a Európa különböző országait szolgálja ki, míg a cégek 24.5%-a a Közel-Keleten, továbbá 20.5%-a pedig Észak- és Közép-Amerikában vagy Afrikában támogatja ügyfeleit.

Magyarországon ma több, mint 156 régiós és globális üzleti szolgáltatóközpont működik és több mint 70.000 főt foglalkoztat, akik több, mint 40 nyelvet használnak, tehát ezáltal igazi nemzetközi csapatokat formálnak.

Junior pozíciókban

Az új jelöltek számára a legfontosabb készségek és
kompetenciák

Milyen készségek és kompetenciák a legfontosabbak számodra mind a junior, mind a vezetői pozíciók esetében. A kommunikáció, a csapatmunka és az együttműködés mellett a nyelvi képességek (legfőképpen az angol nyelvtudás), a problémamegoldás és a tanulási hajlandóság azok, melyek a leginkább szükségesek.

47

A kommunikáció segít az ötletek, utasítások és információk pontos átadásában. Így az erős szóbeli és írásbeli kommunikációs készségek elengedhetetlenek a hatékony együttműködéshez csapattagokkal és az ügyfelekkel.

36

Junior pozíciókban való hatékony munkavégzéshez fontos a csapatmunka képessége. A képesség, hogy együttműködj másokkal, osztozz a felelősségekben, és hatékonyan dolgozz együtt a közös célok eléréséért.

25

Továbbá a problémák hatékony megoldása kiemelten fontos. A képesség, hogy azonosítsd és megoldd a felmerülő problémákat, segít a folyamatok gördülékenységének és hatékonyságának javításában.

Belső tréningek típusai

A BSS cégek jelentős hangsúlyt fektetnek munkatársaik folyamatos fejlesztésére. Az új munkavállalók beilleszkedését és a technikai készségek fejlesztését célzó képzési programok mellett ugyanakkora energiát fektetnek a vezetési készségek és személyes készségek fejlesztésére. Emellett nemritkán számos BSS cég programot hirdet a dolgozói idegen nyelvi képzáseire, valamint coaching lehetőségeket biztosítanak a munkavállalóknak (főként vezetői pozíciókban).

Tudásbázis áll rendelkezésedre

A cél, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben lehessen a céges tudásbázist használni, így annál kevesebb időre van szükség a tárgyi tudás átadásához. Sokkal fontosabb érték, hogy a problémamegoldáshoz és az ügyfél által feltett kérdéshez tartozó megfelelő választ a lehető leggyorsabban találd meg.

Manager pozíciókban

Vezetők számára a legfontosabb készségek és
kompetenciák

Milyen készségek és kompetenciák a legfontosabbak számodra mind a manager? Itt is a kommunikáció, az emberek kezelése, a stratégiai és üzleti szemléletmód, valamint a vezetői képességek a legfontosabbak. A juniorokat fel kell készítened egy technológia vezérelt jövőre. Mindemellett folyamatosan növekszik a piaci kereslet a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai területen szerzett diplomák iránt.

39

A kommunikáció segít az ötletek, utasítások és információk pontos átadásában. Így az erős szóbeli és írásbeli kommunikációs készségek elengedhetetlenek a hatékony együttműködéshez csapattagokkal és az ügyfelekkel.

31

A vezetői pozícióban a “people management”, azaz az emberek kezelése kiemelkedően fontos szerepet tölt be. A sikeres vezetők képesek felismerni és támogatni a csapat tagjait, inspirálni és motiválni őket a magasabb szintű teljesítmény elérésére.

31

A “strategic & business-oriented mindset”, azaz a stratégikus és üzleti szemléletmód rendkívül fontos az üzleti vezetők számára. Ez a megközelítés lehetővé teszi számukra, hogy átfogó perspektívával lássák a vállalatot és a piacot, és hosszú távú célokat és stratégiákat alakítsanak ki a siker eléréséhez. A stratégikus gondolkodásmód segít a vezetőknek felismerni az üzleti lehetőségeket, előre látni a piaci trendeket és versenytársakat, valamint felismerni a kockázatokat és kihívásokat.

Érdekel az üzleti szolgáltató szektor?

Tudj meg többet a BSS cégekről!